Vranjska Banja

SPECIJALNA BOLNICA ZA DEGENERATIVNI REUMATIZAM I POSTTRAUMATSKA STANJA “VRANJSKA BANJA

Vranjska Banja – najtoplija u Evropi!

Gde se nalazi Vranjska Banja?

Na samo 6 kilometara od auto-puta prema Makedoniji i Grčkoj, na desetak od Vranja – BANJA!

Iznad nje se propeta Besna Kobila! Besna Kobila – Planina! Besna Kobila, ubava planina, je na 1922-tom metru svoje visine nad morem razastrla pitome padine za skijanje i sankanje. Nešto dalje je Vlasinsko jezero, bistre vode, nedirnut raj – fabrika crvenih krvnih zrnaca!

Vranjska Banja je najtoplija u Evropi, sa više izvora mineralne vode, temperature od 96 do 110 stepeni Celzijusa!

LEČIMO:

 • reumatizam,
 • posttraumatska stanja;
 • neurološka
 • i hronična ginekološka oboljenja.

Bavimo se: bolestima lokomotornog aparata, degenerativnim i ekstra-artikularnim reumatizmom.

VODE VRANJSKE BANJE SU: slabo sumporne, alkalne, salinične gvoždevite hi-perterme!

Dilema da li je Vranje nastalo u vreme Trakoilira (Rimljana), Vizantije (Grka) ili Slovena koji su se ovde naseljavali u VI i VII veku biva u senci spoznaje da je pre devet vekova, 1093. godine, u delu “Aleksijada” posvećeneom ocu Alekseju, Vranje spomenula Grkinja carskog porekla Ana Komnina.

Ćemane, kako ovde nazivamo violinu i goč vraćaju uspomene na Mitketa i Koštanu, na književnika Boru Stankovića, na amam iz XVII veka ili na Turkinju Ajšu koja je između zabranjene ljubavi sa Srbinom Stojanom i smrti od očeve ruke izabrala – smrt!

Danas, zarad nezaborava na njih – Beli most, koji premošćujući Vranjsku reku ljudima služi na dobro.

SPOMENAR VRANJA I VRANJSKE BANJE!
Plač grada trube; Bakija Bakić i Milan Mladenović sa svojim orkestrima pobednici na Saboru trubača u Guči; merak; karasevdah; Haremluk; vranjska pesma natopljena “žalom za mladost”; miris lipa, književne večeri, pozorišne predstave, izložbe cveća, Karanfil devojče, mirisi vranjske kuhinje koji se zalivaju Pinotom iz ovdašnjeg vinogorja, Borina nedelja, ŠAF – škola animiranog filma za decu, nedaleka srpska svetinja manastir Sveti Prohor Pčinjski u podnožju planine Kozjak, Markovo kale – najstariji spomenik civilizacije zvane Vranje, pašin konak, česma Đerenka – koju Turci podigoše u spomen na svog Đerzeleza koji se zaljubio u crnokosu Srpkinju, crkva Svetog Nikole zadužbina braće Balšića – stara devet vekova; saborna crkva Svete Trojice čiju je izgradnju pomogao Husein Paša; spomen na Justina Popovića!

Moglo bi se još ali : “U Vranje nema laganje!”

One thought on “Vranjska Banja

 1. Pozdrav,
  imam molbu za Vas, primetio sam da na mapi banja Srbije niste naveli i Vranjsku Banju. Vranjksa Banja je banja koja se verujem u protekle dve godine najbrze razvijala. Evo nekoliko novina:
  Uredjen je veliki gradski park koji se sada automacki zaliva i lepo je uredjen, izgradjeno je setaliste na keju dugacko 3 km, izgradjene dve fontane, glavni trg sa kolonadom i fontanom, uredjena trim staza, izgradjena sat kula, glavna cesma, decje igraliste, nekolko fenika sa odmaralistima, vidikovac, renoviran u potunosti RH Centar Vranjska Banja, izgradjena dva mosta, izgradjena brana Prvonek tako da u nasu turisticku ponudu ulaz i obliynje veliko jezero, pocele sa radom dve ekoloske hidroelektrane na brani, uredjeno kupliste ispod brane sa pratecim sadrzajem… Jos puno toga. Vise materijala na sajtu vranjskabanja co rs u sektoru multimedija.
  Nadam se da ce te nas uskoro dodati na Vasem sajtu. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *