Category Archives: Vesti

Lekovito bilje Sokobanja

lekovito bilje

Upravo zato što su prva asocijacija na pomen Sokobanje svakako izvori lekovite oligomineralne vode, često se previdi da je ona jedna sveobuhvatna oaza zdravlja. Zbog klime koja je umerena, ruže vetrova i plodnog zemljišta poseta Sokobanji deluje izuzetno podmlađujuće i na one koji nisu došli radi terapija lekovitim vodama. Što se tiče zdravstvenog turizma ova banja je nadaleko poznata kao mesto koje pomaže mnogima koji prevashodno imaju probleme sa disajnim organima, čak nije zanemarljiv ni broj onih koji su se trajno naselili ovde usled bolesti koje su se povukle ili ublažile na ovom mestu.

Kao što smo pomenuli, Sokobanja je prava riznica prirodnih bogatstava koja je mesto koje obiluje, osim lekovitim vodama i specifičnim klimatskim karakteristikama, ujedno i mesto na kome raste veliki broj lekovitih biljaka od kojih su neke veoma retke a neke pripadaju endemskim vrstama. Interesovanje za lekovito bilje se povećalo poslednjih godina usled popularizacije alternativne i narodne medicine, tako da se pojavio značajan broj posetilaca koji u banju dolaze prvenstveno zbog lekovitog bilja. Mnogobrojne biljne vrste koje se mogu naći na širem području Sokobaje a posebno na planinama poput Ozrena i Rtnja pomažu u rehabilitaciji i relaksaciji tako da ih i zdravstvene ustanove u regionu koriste u kao pomoćnu terapiju. Lekovito bilje sadrži, u prirodnom obliku, supstance koje pozitivno utiču na zdravlje, imaju umirujuće dejstvo, podmlađujući efekat, smanjuju simptome nekih bolesti ili utiču direktno na njihov uzrok. Kako bi se iskoristili ovi sastojci, prisutni u bilju, ono se suši i koristi za čajeve, dodaje medu, prave etarska ulja ili tinkture i razni eliksiri koji pomažu očuvanju zdravlja.

U Sokobanji je razvijena ekološka svest kod svih meštana tako da je ona prva banja koja je obeležena kao ekološka opština u našoj zemlji. Brojne konvencije i deklaracije o zaštiti prirode su potpisane a posebno je značajna deklaracija o zaštiti lekovitog bilja.

Lekovita svojstva biljaka korišćena su u istoriji ljudskog društva od davnina. Pod lekovitim se podrazumevalo bilje koje je moglo da se na bilo koji način primeni u terapiji raznih bolesti. U našoj zemlji o tome svedoči istorijski izvor iz XIV veka a to su čuveni Hodoški spisi, u kojima se opisuju lekovite biljke poput: kima, aloje, timijana, lana, korijandera i drugih, kao i načini na koje su se one koristile. Hilandarski medicinski kodeks, koji je nastao u XV ili XVI veku, kao najznačajniji kodeks narodne medicine u Srbiji pominje veliki broj biljaka koje imaju lekovito dejstvo poput: kamfora, perunike, kukureka i drugih.

Kotlina u blizini reke Moravice, obiluje raznovrsnom vegetacijom kao i endemskim vrstama. Okružena je brojnim planinama koje su pokrivene šumama listopadnog i zimzelenog drveća, plodnim pašnjacima i livadama pogodnim za rast lekovitog bilja. Na Ozrenu su biolozi otkrili jednu potpuno novu vrstu božura kojs ne raste nigde drugde na svetu a slična se može naći samo u Španiji.

Osim Ozrena područje koje je rado posećeno od strane biljobera je i planina Rtanj, sa koje nam dolazi još jedna endemska vrsta, čuveni Rtanjski čaj. Rtanjski čaj ima široku primenu u medicini od primene kod bolesti disajnih organa, organa za varenje, kardiovaskularnog sistema, mokraćnog sistema kao i kod upala kože i sluzokože. Može se koristiti za oralnu upotrebu ka oi za poljašnju primenu poput obloga i tinktura. Ova biljka je zakonom zaštićena jer su preteranom eksploatacijom njeni prirodni resursi osiromašeni. Rtanjski čaj je napoznatiji sa ovog područja ali daleko od toga da je jedini jer ovde raste još preko 200 različitih vrsta lekovitog bilja koje se bere u tačno određenom periodu godine kako od profesionalnih biljobera tako i od meštana i turista.

Preterana eksploatacija može da naruši prirodnu ravnotežu odnosto može da dovede do uništenja neke vrste lekovitog bilja. Da do ovoga ne bi došlo, Sokobanja stalno organizuje obuke, seminare i treninge koje sprovode iskusni biljoberi, za sve one koji žele da se amaterski ili profesionalno posvete branju lekovitog bilja. Ono što je najbitnije je što više podići svest ljudi o značaju i osetljivosti raznih vrsta biljaka koje ovde rastu i o potrebi da se one beru isključivo na način i u količini koja neće ugroziti ovo prirodno bogatstvo Sokobanje.

Manifestacija koja se u ovu svrhu organizuje svake godine, na dan Jovana Biljobera, okuplja sve berače iz opštine ali i iz drugih gradova kako bi se svi stekli odgovarajuća znanja o biljkama koje se primenjuju u medicinske svrhe i kako ih brati ispravno, to jest u kom periodu godine i na koji način se beru. Ova manifestacija se organizuje od 1994. godine i svake godine izaziva ogromno interesovanje kako biljobera tako i pobornika narodnih metoda lečenja, koji se okupljaju u velikom broju u Sokobanji, kada se organizuje i sajam lekovitog bilja.