Banja Vrdnik

Srem… Srem… Srem… Divan je kićeni Srem!

Vrdnik, njegov ekološki biser nije bez razloga nazvan oazom mira, tišine i čistog vazduha!

Okružen manastirima srpske Svete Gore, koji prostoru donose dodatni mir, zaseo je na južne obronke Nacionalnog parka Fruška Gora i mami sa svoja dva zatvorena i otvorenim Olimpijskim bazenom!

Termalna voda bila je ovde u senci rudnika uglja poviše naselja, koji je donosio život i napredak i doveo železnicu.
Rudnik je zatvoren. Pruga je obrasla u travu, a kiše sprale prašinu.

Vrdnik je okružen lipovim mirisnim šumama i sa više od 700 vrsta biljaka. Tako ne čudi što je po otkrivanju snažnog izvora termalne vode istu dr Ščerbanov daleke 1831-ve godine, analizirao u Beču i doneo potvrdu da je lekovita.

Vrdnička priča ipak je počela davnih 300-tih godina u vreme Rimskog cara Proba, čiju su kulu kasnije rušili Huni, Avari i Turci.

Vrdnik su čuvali Dositej koji bi u Hopovu, mosti cara Lazara u manastiru Ravanici više od 200 godina, kralja Milutina i cara Uroša u Vrdniku.

Ovo je i kraj prve srpske pesnikinje Milice Stojadinović Srpkinje ali i prvog srpskog čitališta u Irigu.
Za Novim Sadom i Petrovaradinom su Sremski Karlovci, duhovni centar Srba i direktni naslednik Pećke patrijaršije, grad u kome zvona bruje kao u Firenci, gde se još uvek uči latinski jezik, gde ima još uvek neke gospodstvene društvene uglađenosti, gde se ljudi još uvek odmaraju pred kućama, gde vlada srdačnost i gostoprimstvo, grad Feniks kroz istoriju, kulturno sedište svih Srba u Ugarskoj, Sion misli i prvi most između srpskog pravoslavlja i zapadne latinske prosvete, u istoriju ulazi ne samo kao predvorje gotovo dvadesetak Fruškogorskih manastira i crkava i središte Mitropolije, već i kao grad evropske istorije u kojem je nastalo određenje za termin “Okruglog stola”, pošto je u Karlovcima 26. januara 1699. godine između Svete Alijanse (Austrija, Poljska i Venecija ) i Turske potpisan mir, kojim je okončan veliki rat.

U Sremskim Karlovcima se igra i prva pozorišna predstava u Srba, otvaraju se prva srpska gimnazija i Bogoslovija, najstarija pravoslavna posle Kijevske, i školuju najsjajniji pesnici ovih prostora.

Lečenje u banji Vrdnik

SPCIJALNA BOLNICA ZA REHABILITACIJU “TERMAL” Vrdnik

Voda vazduh voda!

Skromnost meštana i ljubav prema Vrdniku donela nam je epitet – naj-lepša Banja na svetu!

NALAZIMO SE: na 80 km od Beograda, na 24 od Novog Sada i na 20 km od Rume, u dnu južnih padina Fruške gore, delimično u sastavu Nacionalnog parka u izvanrednom prirodnom amfiteatru, okruženi blagim potočnim dolinama, obraslim bujnom i raznolikom vegetacijom.

KLIMA: umereno-kontinentalna sa najvećim brojem sunčanih dana u Vojvodini!

VODA VAZDUH VODA: hipotermalna sa širokim spektrom dejstva na ljudski organizam konstantne temperature od 32,5°C. Čist vazduh bez ikakvih zagađenja sa velikom koncentraciom ozona, svrstava nas u grupu vazdušnih banja.

OD BOGA DAR: U Vrdniku se ponosimo i raskošnom prirodom od boga datom. Ljudska ruka ovde podiže i čuveni manastir Ravanicu. Tu su i Vrdnička kula – lokalitet iz Rimskog doba, a u okruženju Banje na Fruškoj gori još 15 fruškogorskih manastira.

MEDICINSKE INDIKACIJE: svi oblici reumatskih oboljenja – hro-nični degenerativni reumatizam koštano zglobnog aparata i kičmenog stuba; vanzglobni reumatizam; postoperativna stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba; oboljenja perifernog centralnog motornog neurona – neuritisi, neuropatije, pareze, paralize i dr.; bolni sindromi različitog porekla; rekovalescentna stanja; respiratorna i ginekološka oboljenja, migrenozna stanja; deformiteti zglobova i kičmenog stuba.

NAČIN LEČENJA: Zavod poseduje savremenu opremu za pružanje svih metoda fizikalne medicine i rehabilitacije koju obavlja stručni tim lekara specijalista i akupunkturologa, koji su drevnu veštinu učili od kineskih stručnjaka, jer je naš Zavod u periodu od 1981-1990. godine u više navrata bio centar za edukaciju i primenu akupunkture.

TERAPIJE: hidro, parafino, foto, elektro, sono, kinezi, sauna…

MI IMAMO: pored otvorenog olimpijskog bazena sa termalnom vodom toplom 32,8 stepeni Celzijusa i dva zatvorena bazena, finsku saunu, sportske terene i velelepnu Kongresnu dvoranu, 254 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim sobama i apartmanima sa nivoom B kategorije; 2 restorana, aperitiv bar; fitness klub.

KOJE KUDE: kroz Nacionalni park Fruška Gora do u manastire, pa u vinogorje, pa iz Sremskih Karlovaca dole do Dunava, ka Petrovaradinu i Novom Sadu ili put Čortanovaca.

2 thoughts on “Banja Vrdnik

 1. Zovem se Bojan Vucenovic. Rodjen sam 04.01.1987. godine, u Novom Sadu. Zivim u Temerinu, ul.Ive Lole Ribara 1/12.
  Zavrsio sam Srednju medicinsku skolu “7.april” u Novom Sadu. Pripravnicki staz sam odradio u Domu zdravlja u Temerinu na poslovima fizikalne terapije i rehabilitacije, i prosao sam sa najboljom ocenom. Imam polozen drzavni ispit.
  Trenutno nemam zaposlenje, a voleo bih da se zaposlim u struci.
  Moj kontakt telefon je: 064/48-45-675, ili mi odgovorite na e-mail.
  S postovanjem,
  Bojan Vucenovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *