Vrnjačka Banja

U Vrnjačkoj Banji koja je danas i grad Festivala filmskog scenarija i Karnevala se zbog “Evrovizijskog” TV – spektakla “Igre bez granica” svojevremeno nastanio vrabac sa opancima.

Davno davno pre njega ovde su stigli ljudi u potrazi za zdravljem. Arheološki nalazi nas uveravaju da su to bili Rimljani, iza kojih je kao trag ostalo 500 rimskih novčića, pronađenih u kupatilima iz vremena pre nove ere, a većina kovanih od drugog do četvrtog veka.

Današnje ime Vrnjačka Banja je ponela po selu Vrnjci u čijem su ataru oktriveni mineralni izvori. I Vizantija je slavila lekovitost vrnjačke vode i vazduha. Nestašniji smo bili u vreme Turaka – meštani su zatrpavali izvore kako ne bi služili agama, begovima i spahijama tako da za to vreme nema nekih PR-ova sa pričama, a prve storije takve vrste dolaze “na videlo dana” u XIX veku; posle oslobođenja od zuluma; po najviše zarad predanja o jednom bolesnom i isluženom konju, od koga je ruke digao i njegov gazda Jeftimije Hadži-Popović, sveštenik.

Pijući toplu vodu konj je ozdravio za tri meseca a njenu lekovitost definitivno potvrdio baron Zigmund Herder, upravnik saksonskih rudnika u Frajburgu, koji je po zahtevu Kneza Miloša Obrenovića ispitivao prirodna bogatstva Srbije.

Baron je ustvrdio da se vrnjačke vode mogu ravnopravno uporediti sa vodama u Karlovim Varima.

Specijalna Bolnica Za Lečenje I Rehabilitaciju Organa Za Varenje I Šećernu Bolest “Merkur” Vrnjačka Banja

Oaza zdravlja, topline, zadovoljstva i opuštanja

DA SE ZNA: prekretnicu u banjskom turizmu, nazdravljajući približavanju naših banja evropskim standardima, učinili smo upravo MI iz “Merkura”, svečano otvorivši “FONS ROMAN US”, PRVI WELLNESS CENTAR U BANJAMA SRBIJE!

Visoko stručnom medicinskom uslugom, “Merkur” je izveo integraciju zdravstvenih, rehabilitacionih i rekreativnih programa.

“Merkur” iz Vrnjačke banje je u 2006. godini svojim gostima pružio novu priliku za opuštanje i dobar osećaj, izgradnjom AKVA-CENTRA “Water FALL” u hotelu “Merkur”.

Na površini od 1000 metara kvadratnih, ovaj centar ima najveći zatvoreni bazen u banjama Srbije, površine 230 kvadrata, dubine 1,8 metara.
U njemu je voda sa izvora “Topla voda” temperature 27 stepeni, čiji su mineraloški sastav i PH vrednost takvi da je čine terapijskim sredstvom.

Ponuđen je “VIP” program namenjen gostu visokih prohteva i platežne moći. Luksuzno je opremljeno 7 apartmana, obezbeđena je medicinska usluga u VIP ambulanti i ishrana “A la card” u restoranu.

PRIRODNI LEKOVITI FAKTORI:

Mineralne vode Vrnjačke Banje spadaju u dve kategorije:

topla mineralna voda (36,5°C) je u redu alkalnih ugljeno-kiselih homeotermi;

hladne mineralne vode (14°C, 17°C, 25°C) pripadaju grupi alkalnih zemno-alkalnih akrotopega.

Mi Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju bolesti organa za varenje i šećerne bolesti “Merkur” Vrnjačka Banja, koja predstavlja najsavremeniji centar za dijagnostiku, prevenciju i lečenje, u “Merkuru” imamo:

  • termomineralno kupatilo sa mineralnim izvorima,
  • ambulantno polikliničko odeljenje sa specijalističkim službama (rendgenološko odeljenje, kliničko biohemijska laboratorija sa RIA laboratorijom, odeljenja za dijabetes i lečenje gojaznosti,  odeljenje gastroenterologije i fizikalne terapije,ginekološko terapeutsko odeljenje),
  • kabineti za ultrazvučnu dijagnostiku,
  • endoskopiju,
  • kardio-vaskularna ispitivanja,
  • očne bolesti i laser terapiju,
  • medicine sporta,
  • neuropsihijatrijski,
  • refleksoterapije-akupunkture itd.

Ostale informacije o Vrnjačkoj Banji:

Cene smeštaja u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka banja na sajtu Udruženja banjskih i klimatskih mesta Srbije

Privatni smeštaj Apartmani u Vrnjačkoj banji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *