Gamzigradska Banja

Sa koliko žara je rimski car Galerije Valerije Maksimilijan; otkrivši izvore termalne vode; gradio u III veku nove ere Romulianu mnogi bi pomislili da je to uradio zarad majke ali činjenice nagoveštavaju da je to učinio najverovatnije zbog bolova u zglobovima.

Zato ne čudi što se u Gamzigradskoj banji pozivaju na sentencu :

” Od prirode dar koristimo mi, koristio je i car!”.

Čudotvorna voda Gamzigradske banje, vrhunski lekari, najsavremenija, oprema i velike terapeutske mogućnosti doneli su mnogima izlečenje i radost.

Zađete li u kopno, iznad Bora i Majdanpeka, na svega četiri kilometra od Gamzigradske banje videćete jedan od rimskih carskih gradova u Srbiji – Felix Romuliana, a na zlatonosnoj reci Pek moći ćete da učestvujete u ispiranju zlata.

Posebne vrednosti ovog prostora su Đerdapska klisura, Rajkova pećina, nedaleki Negotin i Rajačke pivnice. Ovde se ribolove osam vrsta riba i love divokoze, jeleni, divlje svinje, zečevi i divlje plovke.

Tada se na deonicama reke sa glinovitim koritom pojavljuju larve na površini vode iz kojih se za par sekundi izvale nežni, lepršavi, šareni, krilati insekti, koji nakon kratkog sušenja izleću na priobalne biljke (sleću i na čamce, pa čak i na ljude) i otpočinju mukotrpno presvlačenje.

To su nedozreli mužjaci koji tek nakon svlačenja kožice postaju sposobni za parenje i oplodnju ženki. Nešto kasnije se pojavljuju larve ženki, iz kojih se izvaljuju polno zrele krilate jedinke, a potom masovni “svadbeni let” uz parenje insekata, posle kojeg mužjaci brzo umiru.

Ženke još lete izvesno vreme uzvodno, a zatim se spuštaju na površinu vode i odlažu 6000-7000 sitnih jajašca i umiru.

Lečenje u Gamzigradskoj banji

Evropski kriterijumi pružanja zdravstvenih usluga pacijentu!

OD PRIRODE DAR KORISTIMO MI: Gamzigradskoj Banji, ležećoj na 160 metara nadmorske visine, u meandarskoj dolini donjeg toka Crnog Timoka, priroda je podarila više izvora dubokih i 303 metra sa termomineralnim vodama – zemnoalkalne hiper i akroterme. Okružena šumovitim brežuljcima Gamzigradska Banja je tih kutak za lečenje, odmor, rekreaciju, sport i ribolov.

LEČENJE: “Zavod za specijalizovanu Rehabilitaciju “Gamzigrad” u Gamzigradskoj Banji počeo je da radi 4. decembra 1978. godine prijemom prvih pacijenata.

Lečenje u Zavodu se sprovodi korišćenjem termo-mineralne vode temperature 42°C, najsavremenijim aparatima iz oblasti fizikalne medicine i visoko edukativnom medicinskom merom.”

ZNA SE, PA SE PREPORUČUJE U SLUČAJEVIMA: oboljenja perifernih krvnih sudova – organski poremećaji arterijskih krvnih sudova, funkcionalni poremećaji arterijskih krvnih sudova, oboljenja perifernih venskih krvnih sudova, oboljenja limfnog sistema, vibraciona bolest, ginekološka oboljenja, sterilitet kod žena, zglobni i vanzglobni reumatizam, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, neurološka oboljenja, bolesti vezivnog tkiva, anomalije dečijeg uzrasta.

SPORTSKO-REKREATIVNO: Dva zatvorena bazena sa toplom vodom, sala za vežbe sa teretanom, sala za stoni tenis, novi tereni za fudbal i mali fudbal, rukomet, košarku i odbojku, teniski teren od tenisita, stoni tenis, bilijar, sportski ribolov, šah sala, TV salon.

KURIOZITETI: Na prostranom platou, u blizini Gamzigrada, okružena uzbudljivim planinama istočne Srbije, stoji Felix Romuliana, carska palata imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimilijana, podignuta u II i IV veku. Arheološke iskopine carske palate Feiix Romuliana nalaze se na 4 kilometra od Gamzigradske banje.

Posebno su zanimljive Rajačke pivnice, jedinstveni kulturno-istorijski spomenik vina i vinove loze, gde se više od dva veka 280 kamenih podruma koriste za proizvodnju i čuvanje čuvenih rajačkih vina.

U Gamzigradskoj banji i danas proizvodi struju električna centrala podignuta 1908. godine.

OBAVEZNO U ZAJEČARU: Narodni muzej, Radul Begov konak, Turska vodenica – restoran sa etno-ambijentom, Park šuma Kraljevica – sa sportskim sadržajima i olimpijskim bazenom, Konjički klub.

“OD PRIRODE DAR KORISTIMO MI, KORISTIO JE I CAR”

One thought on “Gamzigradska Banja

  1. Добар дан! Речите ми,молим вас, : Да ли ради Гамзиградска банja у току новембра?Чекам одговор!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *