Prolom Banja

Kako su vetrovi orkanske snage ovde retko ali strašno kosili kraju dadoše ime Polom. Kako ni to nije bilo dovoljno da se opiše snaga nevremena narod kraj nazva Prolom, a tako je ime ponela i Prolom Banja.

Kako god silovita priroda je Prolom; na padini Radan planine; koji je na domak Kuršumlije i Đavolje Varoši, nagradila vodom za dugovečnost, čudesne moći – pomaže bubrežnim bolesnicima ali i obolelim od psorijaze!

Prolom voda teče i kroz hotelske slavine tako da može da se pije i u hotelskoj sobi, a da se potom odšeta do tri kilometra udaljene crkve brvnare Lazarice stare 600 godina, kod koje se pričestio deo srpske vojske pred boj na Kosovu.

Lečenje u Prolom banji

ZVUČAĆE kao JERES, I NEKA: na osnovu arheoloških istraživanja se pretpostavlja da su lekovite vode Prolom Banje korišćene neprekidno od praistorije do mlađeg turskog doba! Logika stvari je da je ovim izrekom Prolom Banja najstarija u Srba!

KO SMO? GDESMO? ŠTA SMO? Mi smo Prolom Banja s’ juga Srbije. Mi smo i klimatsko lečilište! Nad morem smo, kako gde visoko, od 550 do 668 metara! Kuršumlija nam je na 23, Beograd na 290, a Niš na 82 kilometra.

TERMALNE VODE: Prolom Banja ima dva izvorišta tople vode, međusobno udaljena oko 950 metara.
Istočno ili glavno u centru banjskog naselja i čine ga šest bušotina. Temperatura vode je od 30 do 33,8°C.
Zapadno izvorište ili “Pupovac” je u dolini Dubokog potoka. Temperatura vode 30,5°C.

Naše LEKOVITO BLATO se dobija mešanjem termalne vode i zemlje iz okoline izvora “Pupovci”. Koristimo ga u blatnim kadama ili kao obloge, kada lečimo od kožnih bolesti ili kod bolesti perifernih krvnih sudova – proširenih vena, reumatskih oboljenja ili nekih oboljenja prostate.

NE DAJ BOŽE ALI MOŽEMO DA VAM ZATREBAMO: zarad bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, bolesti kože, bolesti krvnih sudova i vanzglobnog reumatizma.

MI IMAMO ODELJENJA: dijagnostičko-terapijsko, za hidroterapiju: rekreaciono-rehabilitacioni bazen, individualne kade, Habardove kade; odeljenja za blatnu i elektro-terapiju, odeljenje za ručnu masažu, salu za kineziterapiju i teretanu.

LEČIMO: u savremenom terapijskom bloku, kroz koji svakog dana mogu da prođu 1500 pacijenata. Naša izuzetno organizovana medicinska služba ima dijagnostičko-terapijsko odeljenje, odeljenje za hidroterapiju, odeljenje za pelidoterapiju, terapijsko-rekreativni bazen.

TERAPIJE: pijenje lekovite vode, ručna masaža, terapija blatom, hidro, elektro i kineziterapija, kupanje u kadi, kupanje u kadi sa podvodnom masažom, lokalne kupke, kupanje u bazenu, soluks lampa, DD i KTD struje, galvanizacija i
Primenjujemo i ultrazvuk i laseroterapije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *